Deelnemers worden lid van de coöperatie Zon op Voorschoten. Alle deelnemers leggen geld in, waarvan de coöperatie de zonnepanelen koopt. De coöperatie is dus eigenaar van de panelen. De leden zijn eigenaar van de coöperatie en krijgen certificaten.
De leden van de coöperatie hoeven thuis geen energiebelasting (en de btw daarover) meer te betalen voor elk kilowattuur dat zij in de coöperatie opwekken. Eén paneel produceert ongeveer 250 kilowattuur stroom per jaar. In 2018 levert dat een korting van ruim € 30 per paneel op. Daarnaast krijgen de deelnemers nog een opbrengst uit de coöperatie voor de verkoop van de opgewekte stroom, ongeveer € 6 per paneel.
Als eigenaar van een of meer zonnepanelen kun je verwachten dat je investering in ongeveer 8 jaar is terugverdiend. Je blijft daarna profiteren van de opbrengst van je zonnepanelen zolang die in je bezit blijven. Op jaarbasis is het te verwachten rendement ongeveer 5%, wat veel aantrekkelijker is dan de huidige rente op je spaarrekening.

Veel gestelde vragen

Wat gebeurt er met als ik verhuis naar een andere woning buiten Voorschoten.

Antwoord:  in dat geval kunt U geen aanspraak meer maken op de vermindering van de energiebelasting en is het raadzaam uw certificaten te verkopen via de coöperatie of aan de bewoners van uw oude huis. De waarde van de panelen kunt U bekijken via de gebruikerspagina van Zon op Nederland.

Kan ik meedoen als ik al zonnepanelen op mijn eigen dak heb?

Antwoord: Ja dat kan maar zorg er dan voor dat de totale stroomopbrengst van eigen panelen en panelen in de coöperatie niet meer is dan het totale verbruik in uw huishouden. Houd daarbij ook rekening met toekomstige veranderingen in het verbruik, de energiebelasting teruggave kan namelijk niet meer zijn dan de energiebelasting op je eigen verbruik!